USA SWIMMING
Frequently Asked Questions
(revised June 6, 2010)

Following is a summary of frequently asked gquestions regarding the application of the Rules &
Regulations of USA Swimming. Any questions regarding these should be directed via e-mail to
Bruce Stratton, Chair of the Rules & Regulations Committee at bruce@strattoncpa.com.

FAQ #1 - Backstroke Finish

Question: Article 101.4.2 statesthat it is permissible for a swimmer to be completely
submerged at the finish. What is the definition of “finish”?

Answer: Article 101.4.4 states that at the finish, the swimmer must touch the wall. Therefore,
the “finish” is defined as the instant that a swimmer touches the wall. If aswimmer is
completely submerged any time prior to that, except for 15 meters after the start and after each
turn, it would be cause for a disqualification because the swimmer was completely submerged
prior to the finish.

FAQ #2 - Butterfly Stroke Recovery

Question: Article 101.3.2 states that both arms must be brought forward over the water and
pulled back simultaneously. What does the term “over the water” mean and how should it be
judged.

Answer: Article 101.3.2 requires that, in the butterfly stroke, “both arms’ must be brought
forward “ over the water" and pulled back simultaneoudly. It is the interpretation of the USA
Swimming Rules & Regulations Committee that the “arm” isthat portion of the body which
extends from the shoulder to the wrist. It is also the interpretation of the Committee that "over
the water" means the arm, as defined above, must break the surface of the water.

An analogy to this might be a comparison between a submarine and a sail boat. One operates
under the surface of the water and one operates “atop” the surface of the water (i.e. part in the
water and part above the water). Clearly, if the swimmer’s arms do not break the surface of the
water it cannot be considered to be “over the water” and would be cause for a disqualification.
However, if both arms (as defined above) break the surface of the water, that would be legal and
no disqualification should be called. It is not required that both arms be completely out of the
water.



FAQ #3 - Water Depth Announcement

Question: The 2009 House of Delegates added to Article 202.3, Conditions for Sanction, and to
Article 202.4, Requirements for Approval, the following provision, “ The meet announcement
shall include information about water depth measured for a distance of 3 feet 3%2inches (1.0
meter) to 16 feet 5 inches (5.0 meters) from both end walls. What should be the nature of that
statement?

Answer: This provision was added by the 2009 House of Delegates for both sanctioned and
approved meets (Articles 202.3.6 and 202.4.14) and it is effective January 1, 2010. Although the
rule does not specify any exact language for including the information in the meet invitation, the
recommendation of the Rules & Regulations Committeeis the following, “ The minimum water
depth, measured in accordance with Article 103.2.3, is xx feet, xx inches at the start end and xx
feet, xx inches at the turn end.”

FAQ #4 - Compliance with the 4-hour Rule

Question: Arewe required to comply with the 4-hour rulein Article 205.3.1F? What isthe
penalty for not doing so?

Answer: Yes, you arerequired to comply with therule. Theintent of the 4 hour ruleis pretty
much as stated in our Rulebook. That is, to keep the time that 12 & under swimmers (and their
parents) are at a swim competition. It appliesto all USA Swimming age group competitions,
open or closed, except for championship meets.

The rule states that age group competitions should be “planned” to be completed in less than 4
hours. We all recognize that unforeseen circumstances may occur that are out of our control
which might cause a meet to last more than 4 hours. If the meet has been “planned” to last no
more than 4 hours, the spirit of the rule has been met. The planning part involves alot of
considerations such as a projected time-line, taking into account the normal problems that come
up at meets such as equipment malfunctions, delays because swimmers are slow getting to the
blocks, administrative issues, etc.

If ameet has been properly “planned” to not last more than four hours, but due to unforeseen or
unplanned circumstances it extends beyond the time, it is not necessary to stop the meet at the
four-hour time limit. The rule was purposely written to give LSCs agreat deal of flexibility in
complying with the rule and to allow for common sense in the application of the rule.

The rule does not provide for any kind of penalty and unless the L SC has instituted some kind of
penalty, there would be none. The ruleintentionally did not include a penalty or specific
enforcement provisions so that L SCs would have similar flexibility in both the application and
enforcement of the rule.



FAQ #5 - Changein L SC Affiliation by a Club M ember

Question: Our club whichis physically located in XYZ LSCisvery closeto ABC LSC and, for
avariety of reasons; we would rather be a member of ABC LSC. Can we change our LSC
affiliation and what is the process for doing so?

Answer: Yes, you may be able to change your LSC affiliation if certain requirements are met.
These requirements are included in Article 604.1 of our Rules and Regulation and require the
following:

1. The LSC to which the club desires to move must be contiguous to its existing LSC and
there must not be any other Member Club which geographically intervenes between the
Changing Club and the new L SC boundary.

2. The club must approve the change in accordance with it rules and the approval must be
duly certified by the Changing Club’s President and Secretary, which must then be
provided to the Chair of the USA Swimming Rules and Regulations Committee.

3. Both LSCs must approve the change in affiliation by a 2/3 vote of their LSC House of
Delegates and a copy of the minutes reflecting the action and the vote must be provided
to the Chair of the USA Swimming Rules and Regulations Committee.

4. Upon receipt of the items described in #2 and #3 above by the Chair of the USA
Swimming Rules and Regulations Committee, a written notice of approval will be
provided to al parties and the transfer will become effective 90 days after the date of the
notice.

FAQ #6 - Exhibition Swims

Question: What is an “exhibition swim”?

Answer: Although both High School and NCAA rules do recognize exhibition swimsin their
rules, they are unique to those two organizations. In USA Swimming, allowing kids to swim
events that are not listed in the meet invitation or allowing kids to swim events for which they
areineligible (not in compliance with age group, gender, or entry requirements) is strongly
discouraged. Any times achieved in such situations are not eligible for entry into SWIMS. For
administrative purposes, however, it may be necessary to mark certain swims as “ exhibition” in
the meet data base so that they do not place or score. Such swims, if done within the parameters
listed in the meet invitation and in accordance with USA Swimming rules, are not truly
exhibition swims and the times are eligible for inclusion in SWIMS.

The above appliesto al USA Swimming sanctioned or approved competitions, but may be
modified for swimmers with a disability under the provisions of Article 105.1.1.



FAQ #7 - Swimming With an Older Age Group (“ swimming up”)

Question: My swimmer is 10 years old and would like to achieve atime in the 200 yard
butterfly event, but the event is never offered for swimmers 10 yearsold. Can | enter him/her
with the 11-12 age group which does offer the event?

Answer: No, aswimmer may not participate in an age group which does not correspond to
his’her age. Article 205.2.4 states, “ A swimmer must compete in the age group events according
to the swimmer’sage.” In addition, any time achieved while swimming in an age group that
does not correspond to the swimmer’ s age would not be avalid time and would not be eligible
for entry into our SWIMS database.

FAQ #8 — Taping on the Body

Question: Isany kind of tape allowed on the body during competition?

Answer: Article 102.9.1E states, “Any kind of tape on the body is not permitted unless
approved by the Referee.” Theintent of thisrule isthat no tape be allowed unlessit is needed
for valid medical reasons. However, regardless of any medical reason, tape should not be
allowed if it will provide any kind of competitive advantage to a swimmer. For example, a band-
aid applied to a cut or an open wound would be considered necessary for medical reasons, but
would not provide any competitive advantage to a swimmer and therefore should be allowed.
However, if aswimmer was required to tape all of his fingers together for agood and valid
medical reason, it should not be allowed because regardless of the medical reason, it would
provide a competitive advantage to the swimmer. One of the more common types of taping is
known as kinesio taping and although there may be avalid medical reason for using it, it is
considered to provide the swimmer with a competitive advantage and should not be alowed. In
all cases, the use of tape can only be approved by the referee and only if it does not provide a
competitive advantage to the swimmer.

FAQ #9 — FINA L abels on Swimsuits

Question: Swimsuits approved by FINA and included onits list of suits approved for use in
competition are supposed to have alabel affixed to the suit indicating it is“FINA Approved”.
Does this mean that a suit must have a FINA label in order to be used in any competition?

Answer: No. Except for USA Swimming Championships as defined in Article 207 of the
Rulebook, a suit is not required to have aFINA label. Any suit which isincluded on the FINA
list and any other suit which meets the three criteria of (1) being made of full textile materials,



(2) not covering more of the body than allowed by 102.9.1B and (3) not having any zippers or
other fastening devices, is considered to be an allowable suit whether or not it has a“FINA
Approved” label affixed to it. For USA Swimming Championships, suits used in competition
must have the “FINA Approved” label affixed to the suit or be inspected at the meet to confirm
the suit isincluded on the FINA list of approved suits.



